Billån og finansiering til ny bil

Ser du også etter muligheter for å få hjelp til å finansiere ny bil? Da har du kommet til rett sted. Her kan du blant annet lese om:

  • Hva et billån er
  • Hvor man kan få et billån
  • Alternativer til billån

Her på Fairlån har vi samlet alle de beste lånene på en og samme side. Vi gjør det lett for deg å sammenligne alle alternativene du har. Slik ender du opp med det lånet som passer ditt formål og din økonomi best.

Ta opp billån til ny bil

Enten det er din første eller fjerde bil, er det alltid spennende å lete gjennom nye og gamle modeller for å finne drømmebilen. Det er mye man må tenke på. Holder det med to seter eller skal det være en familiebil til syv? Skal du ha ny eller brukt, er fargen viktig, eller skal den bare være billig i drift?

De aller fleste er nødt til å låne en del av totalsummen når de skal kjøpe bil. Når man trenger et billån er det flere måter å gjøre dette på. Her vil vi derfor gi deg noen tips til hvordan du kan komme frem til hva som blir den beste og billigste løsningen for deg når du skal investere i nytt kjøretøy.

 

Hva er et billån?

Et billån et lån som er øremerket til kjøp av bil. Uansett om du kjøper ny eller brukt bil, vi det være et gradvis verdifall på bilen. Et billån bør nedbetales i takt med dette verdifallet. På den måten kan du unngå å potensielt måtte betale på bilen i lang tid etter du har solgt den.

Når du tar opp et billån må du legge ved informasjon om bilen du kjøper. Da blir den automatisk benyttet som sikkerhet for lånet. Dette gir deg i de fleste tilfeller bedre betingelser enn et ordinært forbrukslån. Hvis du har mulighet til å stille sikkerhet i bolig eller fritidseiendom kan det også hjelpe deg til bedre renter på lånet.

Har du allerede funnet bilen du vil kjøpe, vil du få lånedokumenter direkte knyttet til registreringsnummeret og verdien på bilen. Er du fortsatt på utkikk, men har en verdigrense du holder deg under, kan du søke om billån og motta et lånebevis for beløpet du får innvilget. Dette lånebeviset kan du deretter ta med til bilforhandleren som bevis på finansiering.

Flere alternativer for deg som ønsker ny bil

Det finnes flere alternativer dersom du ikke har mulighet til å billån fra banken!

 

Hvor får man billån?

Billån er tilgjengelig fra mange forskjellige banker og finansieringsselskaper. Er det denne løsningen du ønsker, anbefales det å innhente tilbud fra flere forskjellige aktører slik at du ender med den beste prisen. Husk at jo kortere løpetid du velger, jo billigere blir det for deg på sikt.

Derfor vil du se at den effektive renten blir litt høyere når du setter ned løpetiden. Som med alle lån bør du også alltid se på den effektive renten, fremfor den nominelle, når du skal sammenligne lånetilbud. Den effektive renten inkluderer totale gebyrer og kostnader. Dermed vil den si noe om den faktiske totalkostnaden for lånet.

Billån har som regel en effektiv rente mellom 5 og 10 prosent. Termingebyrer kan utgjøre en betydelig forskjell og er noen ganger så høye som 90 kroner i måneden.

 

Billigere enn billån

Hvis du ikke har mulighet til å låne penger fra venner eller familie, men eier bolig kan det billigste alternativet til å finansiere bilkjøp være å låne med sikkerhet i eiendommen. Du kan spare flere tusenlapper i året hvis du velger å utvide boliglånet fremfor å ta opp et billån.

De beste betingelsene kan oppnås om du har ledig pantesikkerhet i boliglånet eller innenfor rammen på fleksilånet. I perioder med lave boliglånsrenter er det ekstra mye å spare. Derfor, hvis du allikevel skal ta opp et lån for å kjøpe bil og eier bolig, er det verdt å undersøke mulighetene.

La oss vurdere et eksempel hvor du har en bolig til en verdi på 3 millioner, men kun et lån på 1,5 millioner. Her har du reelt kun lån på 50% av markedsverdien. Det vil si du har mulighet til å låne 300 000 kroner til bilkjøp og fortsatt ligge innenfor 60 prosent på boliglånet. I mange tilfeller kan du også slippe unna ekstra gebyrer ved å øke lånet, spesielt hvis du har vært en god og trofast kunde hos banken i flere år.

Selv om du velger å utvide boliglånet eller øke fleksilånet er det viktig å nedbetale lånet i takt med verdifallet på bilen. Alle biler faller i verdi. Den største verdireduksjonen er de tre første årene fra den er fabrikkny.

Det er ikke uvanlig at en ny bil faller 40 prosent i verdi de første tre årene. Kjøper du en ny bil til 300 000 kroner, kan du med andre ord forvente at den vil falle 40 000 kroner i verdi de første tre årene. Derfor er dette det samme beløpet du bør nedbetale på bilen innen samme periode også.

Finansiering fra forhandler

Kjøper du bil fra en forhandler er det ofte mulig å få finansiering til bilkjøpet gjennom selskapet du handler hos. Det vil alltid forutsette at du faktisk kjøper en bil fra den aktuelle bilforhandleren.

Disse tilbud er ingen unntak fra andre salgsvarer. Det er derfor stadig viktig å lese nøye på hva du får. I likhet med mange lånetilbydere kan det godt hende de reklamerer med nominelle renter. Pass på at du finner ut hva den effektive renten er, slik at du for oversikt over de totale kostnadene.

Kvalifiserer du ikke for et billån i banken, kan det stadig være bilforhandleren vil innvilge din finansiering. Noe av grunnen til dette er at bilforretninger er veldig glad i å selge biler. Dette betyr ikke at hvem som helst kan få et lån, men de gir ofte gunstige betingelser og vilkår.

Spesielt hvis det er snakk om en modell de mulig har hatt problemer med å selge. I slike tilfeller kan det virkelig være en vinn/vinn situasjon. Kjøperen kan få en ny bil med en nedbetalingsplan som er mulig å etterkomme. Videre får bilforhandleren får solgt en bil.

Noen av fordelene ved lån fra bilforhandlere er at det er lett tilgjengelig. Det har derfor blitt svært populært og tilbys i de fleste norske byer. Eventuelle ulemper kan være at valget av bil blir noe begrenset. Videre vil bilforhandleren bestemme hvor mye du kan kjøpe for etter en analyse av din økonomi. Ut over dette vil den effektive renten i mange tilfeller være høyere enn du får i banken.

 

Forskjellige krav hos forskjellige tilbydere

Det er mange alternativer som bør tenkes gjennom før man velger hvordan bilkjøpet skal finansieres. I likhet med alle andre lån vil mulige løsninger avhenge av din personlige og økonomiske situasjon.

Det finnes billånskalkulatorer hos flere av låneselskapene. Dette er et godt hjelpemiddel for å få en idé om hvor mye de forskjellige lånene vil koste deg. Her kan rentenivåer til de forskjellige aktører sammenlignes, samt andre individuelle faktorer som kan være med til å gi et mer konkurransedyktig tilbud.

I noen tilfeller kan et billigere lån oppnås hvis man kjøper en miljøvennlig bil, som en el-bil. Videre kan fagforeninger tilby deres medlemmer rabatter. Dette er dog forutsatt at du bruker banken de har avtale med. Hos flere tilbydere er det også mulig å få en lavere rente hvis du kan stille med egenkapital.

For å få best mulig pris på billånet bør du altså sammenligne flere forskjellige tilbydere. Ta kontakt med banken din, og er du medlem av en fagforening eller lignende så se om du kan få et godt tilbud gjennom ditt medlemskapet.

Fairlån hjelper deg

Vi hjelper deg med å finne det beste forbrukslånet her hos oss! Alt du behøver å gjøre er å velge ønsket beløp og løpetid, så fikser vi resten. Og vipps, så kan du ha penger nok til å kjøpe deg ny bil.

 

Bruk forbrukslån til å kjøpe bil

Forbrukslån er usikrede lån som kan brukes på hva som helst. Ønsker du å betale for eller delfinansiere et bilkjøp med et forbrukslån er det ingenting i veien for det. Fordelen med forbrukslån er at du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet.

Forbrukslån er veldig populære og lett tilgjengelig. Alt kan gjøres over internett så du slipper å måtte møte opp i banken. Alt du trenger er en smarttelefon, nettbrett, eller pc så kan du sammenligne forbrukslån fra mange forskjellige låneinstitusjoner.

Fair-laan.no hjelper deg med akkurat dette. Vi har sammenlignet de vi mener er de beste långiverne av forbrukslån på markedet. På denne måten kan du finne frem til det beste og billigste lånet raskt og enkelt. Du kan dermed sitte i fred og ro hjemme, og finne frem til et forbrukslån som passer for deg.

Du kan låne opp til 500 000 kroner med forbrukslån. Videre er det flere som kvalifiserer for slike lån sammenlignet med ordinære banklån. Dette er blant annet fordi de ikke krever sikkerhet. Dette medfører høyere risiko for långiver, som igjen fører til høyere renter for kunden. Sammenlignet med andre hurtiglån som tilbys over nettet, er forbrukslån likevel det billigste alternativet.

Ved å bruke god tid på å sammenligne de forskjellige låneselskapene vil du kunne frem til et forbrukslån som passer for deg og din økonomi.

Finn ditt neste kjøretøy

Du har sikkert en god idé om hva slags kjøretøy du ønsker å kjøpe. Har du dog ikke bestemt deg helt blir det enklere å fokusere letingen når du vet akkurat hvor mye penger du har til rådighet. Uansett om du kjøper bil gjennom en forhandler eller privat, er det viktig å skrive en kjøpekontrakt. Det er mulig å skrive ut kontrakter fra internett, blant annet gjennom NAF sine sider, som du og selgeren kan fylle ut sammen.

Kjøper du en brukt bil er det mye du bør forsikre deg om i forhold til kjøretøyet. Undersøk kilometerstand og årsmodell, og ikke minst om det er selger som er registrert som eier av bilen. Samtidig bør du forsikre deg om at bilen er fri for heftelser. Det vil si at bilen ikke er pantsatt gjennom en bank eller utlåner. Hvis gamle lån ikke er gjort opp før salg kan banken eller utlåner kreve tvangssalg av bilen hvis lånet misligholdes, uavhengig av hvem som eier bilen.

 

Vær alltid obs!

For å sjekke «helsen» på bilen bør du både finne ut om den er EU-godkjent og om den har vært på service jevnlig. Det er anbefalt å prøvekjøre bilen før kjøpet så du kan finne ut at alt virker. Finn ut om årsavgiften er betalt, eller om du må ordne det selv. Omregistrering eller bestilling av ny bombrikke er også lurt å ordne så fort som mulig.

Hvis du kjøper ny bil er det mindre du trenger å sjekke på forhånd, og du vil alltid ha en fabrikkgaranti som en ekstra trygghet. Med biler eldre enn tre år vil du måtte undersøke mer for å være sikker på hva du kjøper. Til gjengjeld vil verdifallet på bilen være mindre enn om du kjøper en fabrikkny bil.

Dette kan virke kjedelig og tidkrevende når du har mest lyst til å komme deg bak rattet på din nye bil. Likevel er det utrolig viktig. Det kan være kostbart, og i verste fall farlig, hvis det oppstår problemer med bilen kort tid etter du har kjøpt den. Uansett hvor mye du velger å bruke på bilkjøpet er det fornuftig å være sikker på hva man får for pengene. Lykke til med bilkjøpet!

 

Kort oppsummert

Som bilkjøper står du med flere alternativer når det kommer til finansiering av bil. Det beste alternativet er helt klart å låne penger av venner eller bekjente. Det blir som oftest det desidert billigste lånet.

Alternativer for finansiering av ny bil

Men dersom du ikke har mulighet til å kjøpe bil med egen kapital står du ovenfor tre andre alternativer:

  • Låne penger i banken ved å stille til sikkerhet med bil eller hus
  • Låne penger gjennom bilforhandleren
  • Søke om forbrukslån gjennom oss

Så lenge du har en god nedbetalingsplan, er det ingen ting som står i veien for at du skal kunne ta opp et lån for å finansiere ny bil. Det kan fort bli en dyr bil, dersom du ikke klarer å holde deg til de månedlige nedbetalingene.

Dermed er det alltid lurt å sette opp et budsjett og en nedbetalingsplan for avdragene på lånet. På den måten kan du også velge best mulig tilpasser løpetid på lånet, slik at det blir så billig som mulig for deg. Lykke til med bilkjøp!