Et godt budsjett kan redde dagen

Det er overhodet ikke vanskelig å lage og holde et budsjett. Skulle ønske lønningen strakk litt lenger og føler du at du aldri har råd til noe? Da kan et budsjett hjelpe deg. Med et godt planlagt husholdningsbudsjett kan du få bedre kontroll over økonomien din. Det kan hjelpe deg med å identifisere områder hvor du kan stramme inn forbruket.

Hva er et personlig budsjett?

Et personlig budsjett er nyttig når du ønsker å planlegge forbruket ditt. Å vite nøyaktig hvor og når inntektene dine kommer inn er like viktig som å få oversikt over faste og variable utgifter.

Et budsjett for privatøkonomien er rett og slett en plan som setter opp dine inntekter opp mot alle dine utgifter, formuen og gjelden. Du trenger ikke være en kløpper på Excel eller være regnskapsfører for å gjøre dette. Det finnes flere maler på nett hvor alt du behøver å gjøre er å fylle ut dine egne tall. Noen banker tilbyr også dette i nettbanken. I og med at de allerede sitter på mye av informasjonen, kan dette være en lett og rask løsning.

Hvorfor budsjett?

Når du har laget ferdig budsjettet vil du kunne se hvilke områder du må stramme inn på. Det kan også vise til hvilke måneder eller perioder du typisk har litt mer spillerom i økonomien. Hvis du setter opp en bufferkonto kan du bruke den til å spare penger fra gode tider som hentes frem når du får uventede utgifter. Det er helt opp til deg hvor mye du får ut av budsjettet ditt. Men det er et verktøy som er gull verdt når det kommer til sparing til julegaver, reiser eller oppussing.

Etter du har brukt det en stund vil du nok innse hvor nyttig det kan være, så hva venter du på?