Klarer du å holde ID-tyvene på avstand?

Man hører stadig skrekkhistorier om personer som har fått identiteten sin stjålet. I de verste tilfellene har folk blitt sittende igjen med milliongjeld uten at de selv har hatt noe med pengebruken å gjøre. Det er ingen grunn til panikk heldigvis. Det er kun et par relativt enkle grep som skal til for å sikre seg mot ID-tyveri.

Hva er ID-tyveri?

Identitetstyveri betyr at noen, på en uautorisert måte, anskaffer, overfører, besitter eller fremstår som rette eier av personlige opplysninger tilhørende en annen person eller selskap, med hensikt om å begå bedrageri eller annen kriminalitet. Phishing, eller nettfiske er en metode enkelte bruker for å snoke digitalt etter sensitiv informasjon. De vanligste formene er nettfisking etter passord eller kredittkortnummer. Etter det kan de få tilgang til den informasjonen de trenger for å anskaffe økonommisk vinning. De kan for eksempel få kredittkort, forbrukslån eller hva som helst annet, i navnet på en uskyldig og uvitende person.

Hvordan sikre seg mot ID-tyveri

  • Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente over internett, på telefon eller e-post uten at du selv har tatt initiativet til det.
  • Klikk aldri på lenker i e-post hvor det kreves personinformasjon, dette kan være phishing. De maskerer seg gjerne ved å utgi seg for å være et velkjent firma, som bank eller lignende. For å være trygg, gå direkte til nettadressen du vanligvis bruker.
  • Passord og PIN-koder er personlige, vern om det! Velg passord som er lett for deg å huske, men vanskelig for andre å gjette. Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsider.
  • Ha påslått brannmur på pc’n.
  • Sørg for at virusprogram og antispionprogram er oppdaterte og aktive.
  • Har du smarttelefon så husk at den også må sikres, installer antivirusprogram på mobilen. Dette er spesielt viktig hvis du bruker mobilbank eller handler på nett med telefonen.
  • Noen banker tilbyr sikkerhets- eller beskyttelsesfunksjoner mot ID-tyveri, spør om din har det.