kredittkort

Er betalingskortet ditt ferieklart?

Før var det vanlig å veksle til annen valuta eller kjøpe reisesjekker før man skulle ut på utenlandsferie. De færreste gjør det i dag og da er det debet- og kredittkort som blir med som eneste pengekilde. Det er praktisk og krever lite tid. Så lenge du har Visa og/eller Mastercard, kan det brukes verden over. Vet du allikevel alt om gebyrer og sperrer for dine betalingskort? Det er lurt å finne ut av før du setter deg på flyet.

Regionsperre

Dette er en sperre som gjør at kortet ikke kan benyttes i utvalgte deler av verden. Det er ikke på alle kort, men en rekke banker har dette som et sikkerhetstiltak i kampen mot kortsvindel. Det kan for eksempel stoppe en ID-tyv fra å bruke kortet ditt i et annet land enn du befinner deg i. Hvis det er en regionsperre på kortet ditt og du glemmer å fjerne den før du reiser på utenlandsferie, kan du få problemer med å bruke kortet. Noen banker sperrer bruk utenfor Skandinavia, mens andre sperrer utenfor Europa. Sjekk med banken eller annen kortutsteder før du reiser på ferie så du ikke blir stående uten penger på turen.

Raskt og enkelt

Du trenger ikke ta kontakt med banken direkte om du ikke føler for det. I nettbanken kan du enkelt finne ut om det er en regionsperre på kortet ditt før du drar på ferie. Du kan også endre innstillingene, og hvis du ønsker denne sikkerheten når du er tilbake i Norge igjen, er det bare å gå inn i nettbanken på nytt å endre innstillingene tilbake. Sperren gjelder forresten bare fysisk bruk av kort i en bankterminal. Altså behøver du ikke å gjøre noen endringer hvis du skal handle i en utenlandsk nettbutikk.