Bør jeg låne med eller uten sikkerhet?

Tradisjonelt sett har man måttet stille personlige eiendeler som sikkerhet for å få lov å ta opp et lån. Slik sikret bankene seg mot lånekunder som ikke kan betale tilbake penger de har lånt. Men i våre dager er det svært vanlig at vi forbrukere tilbys lån uten sikkerhet. Hvordan fungerer det, og hva slags lån bør vi velge?

Banken må kompensere for risikoen med høyere rente

Hvis man har sikkerhet i en bolig, kan banken i verste fall tvangsselge boligen for å få igjen pengene sine. For å låne ut penger uten sikkerhet, må banken altså påta seg større risiko enn vanlig. For å minimere risikoen noe, tar banken visse forholdsregler. Blant annet utføres en grundig kredittsjekk av alle lånekunder. Slik kan banken undersøke kundens kredittverdighet, og se om kunden har betalingsanmerkninger, misligholdt gjeld eller inkassokrav fra tidligere. Men selv om kunden har god kredittverdighet, kan banken aldri være helt sikker på at kunden vil kunne klare å tilbakebetale lånet. Derfor må banken skru opp renten på slike lån, for å kompensere for den høye risikoen. Det er hovedgrunnen til at forbrukslån uten sikkerhet ofte er blant de dyreste lånene som tilbys.

Hvis man heller velger å stille sine eiendeler som sikkerhet, minskes risikoen for banken. Derfor er rentesatsen på slike lån ofte markant lavere enn rentesatsen på lån uten sikkerhet. Dermed må du enten velge mellom lavere rente eller å stille med sikkerhet til lånet. Man får sjeldent i pose og sekk.

Dyre eiendeler kan brukes som sikkerhet

Eiendeler som ofte brukes som sikkerhet for låneopptak, er bolig, bil eller dyre smykker. Hvis man ikke har noen eiendeler tilby som sikkerhet, er valget enkelt. Man må da ta til takke med høy rentesats hvis man velger å ta opp lån. Hvis man har slike eiendeler, må man ta et valg på om man vil prioritere å ha lav rentesats, eller om man foretrekker å ikke stille eiendelene til disposisjon som lånesikkerhet. Det er mange ulike variabler som spiller inn når man skal velge hvilken lånemetode som passer best for en ny lånekunde. Derfor anbefales det sterkt å ta kontakt med en økonomisk rådgiver i banken din for å diskutere hvilken løsning som er best egnet for deg og din økonomiske situasjon.

Få en oversikt før du går i banken

Før du går i banken, kan det være lurt å få en oversikt over hvilke typer lån som tilbys i form av forbrukslån, kredittkort og SMS-lån. For at du skal slippe å undersøke hvert eneste lånetilbud manuelt, har vi i fair-laan.no laget en ryddig oversikt over de største lånetilbyderne i Norge. Slik kan du i løpet av få sekunder få god oversikt over hvilke forbrukslån som finnes, og hvilke rentesatser disse opererer med. Når du har oversikten, er det lettere å sammenligne disse lånene med dem banken din kan tilby deg.