Renter

Hva er effektiv rente?

Når du sammenligner lån ser du ofte både nominell rente og effektiv rente, og det er sjeldent at disse tallene er like. Forskjellen er at den effektive renten inkluderer alle kostnader og avgifter som vil komme i løpet av året.

Den forteller deg derfor hva du faktisk kommer til å betale for lånet. Denne prosentsatsen er enkel å sammenligne, og blir derfor et nøkkeltall man bruker når man skal velge mellom forskjellige lån.

Når du låner penger, kan det oppstå mange forskjellige kostnader. Gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr er veldig vanlige tilleggskostnader som kommer med et lån.

Renten regnes i prosent av lånebeløpet og bestemmes av långiver, gjerne etter en individuell vurdering av din personlige økonomi. Der vurderer de deres egen risiko for å låne bort penger til deg. Jo høyere risiko de vurderer deg til å være, desto høyere effektiv rente vil du bli tilbudt.

Her ser de på din årlige inntekt, om du har betalingsanmerkninger og om du stiller eiendeler til sikkerhet eller ikke.

For å få en enda bedre sammenligning av lån, må du også se på om den effektive renten er fast eller flytende. Dersom renten er fast inngår man en bindende avtale om rentesatsen. Den vil ikke kunne forandre seg i den avtalte tidsperioden. Dersom renten er flytende, vil den endre seg i takt med svingningene på markedet.

Dersom løpetiden på lånet ditt er på minst ett år, pleier det ikke å være særlig stor forskjell på nominell og effektiv rente. Men med et lån med bare noen få måneders nedbetalingstid, kan forskjellen være stor.

Nominell rente på slike lån, regnes ut etter løpetiden til lånet. I motsetning, regnes den effektive renten alltid ut etter hele året. Dermed kan derfor den effektive renten til og med overstige hundre prosent. Av den grunn, er det ikke alltid at den effektive renten vises på slike små lån. Da vises det i stedet bare hele beløpet som skal betales.

Sammendrag av effektiv rente

Gjennom å sammenligne den effektive renten på ulike lånetilbud, er det enkelt å se de faktiske kostnadene og du unngår uforutsette kostnader.

Effektiv rente inkluderer gebyrer som kommer sammen med lånet og forteller deg hva lånet faktisk kommer til å koste deg. Den fungerer som en guide som kan vise deg hvilket lån som er det beste for deg.

Men husk at effektiv rente kun kan brukes til å sammenligne samme type lån, den kan ikke brukes til å sammenligne for eksempel forbrukslån mot billån.