Tenk før du låner!

Kredittkort og forbrukslån gir forbrukere tilgang på penger raskt og enkelt. Det høres jo utmerket ut, men det finnes også ulemper ved å ta opp slike lån. Det er viktig å tenke seg nøye om før man tar opp gjeld med et kredittkort. Man kan raskt ende i en ond sirkel av gjeld som forfaller, høye rentekostnader og dårlig kredittverdighet, hvis man ikke betaler tilbake i tide. Derfor kan det lønne seg å tenke gjennom følgende punkter før man trekker kredittkortet i butikken:

 • Har jeg råd til det?
  Dette bør være det første spørsmålet du stiller deg selv. Hvis du ikke har råd til å kjøpe noe, bør du ikke ta deg råd til det kun fordi du har et kredittkort tilgjengelig. Å kjøpe ting man ikke har råd til er selvsagt fristende, men dessverre også veldig korttenkt. Unngå det om mulig, så slipper du inkassovarsler, dårlig kredittverdighet og høye rentekostnader. Husk at hver eneste krone du låner skal betales tilbake!
 • Trenger jeg å kjøpe dette NÅ?
  Hvis du ikke behøver å kjøpe varen eller tjenesten akkurat nå, er det ofte fornuftig å vente. Hvis du kan spare nok penger til at du slipper å låne penger, unngår du alt trøbbelet med renter og kortsiktig kredittgjeld.
 • Finnes det et billigere alternativ til det jeg skal kjøpe?
  Det er ofte mulig å finne et billigere alternativ til de fleste produkter. Hvis du trenger en ny vaskemaskin umiddelbart, trenger du den aller dyreste? Eller kan du klare deg med en standardmodell som er betydelig rimeligere? Det er ofte mye å spare på å klare seg med enklere varianter av produktene man kjøper. Det kan lønne seg å undersøke dette skikkelig før du kommer i butikken, så du vet hva du skal ha.
 • Kan jeg betale tilbake kredittkortgjelden innen kort tid?
  Kredittkortgjeld er kortsiktig gjeld, beregnet på å tilbakebetales innen kort tid. En tommelfingerregel er 1-3 måneder fra kjøpstidspunktet. Har du god nok inntekt til å betale tilbake gjelden innen 3 måneder? Da kan kredittkort være aktuelt for deg. Hvis du ikke har anledning til å betale tilbake innen kort tid, bør du vurdere å utsette kjøpet.
 • Er varen/tjenesten velegnet for kredittkortkjøp?
  Kredittkort har høy rentesats, lav maksimal lånesum og kort betalingsfrist. Kredittkort er egnet til innkjøp som ikke er veldig dyre, og innkjøp som du kan dekke inn med din lønn i løpet av 1-3 måneder. Hvis du for eksempel vurderer å kjøpe en bil med kredittkort, bør du tenke deg om. Kredittkort er ikke laget for slike kjøp. Hvis du vil kjøpe en bil, ta kontakt med banken din angående et dedikert billån. Da får du lavere rente, høyere lånesum og lengre betalingsfrist enn kredittkortselskapene kan tilby deg.

 

Tenk før du låner

Hvis du har tenkt gjennom alle disse punktene, og likevel føler deg trygg på at kredittkort er riktig for deg, har du kommet til riktig nettside. Her på www.fair-laan.no har vi samlet en oversikt over alle kredittkort og SMS-lån som er tilgjengelige i Norge, så du kan finne riktig lån for deg.